Mind map

Jag använder mig gärna av Mind maps i min undervisning, både här och hemma. Jag tycker att det är en bra metod att använda för att ta reda på förkunskaper, samla svåra begrepp, fungera som en stödstruktur vid genomgångar osv. Jag tycker även att det är bra med det visuella stöd som metoden ger. Vi har valt att dela med oss av just den här metoden till de burmesiska lärarna då vi tycker att det är en enkel metod som kan gå att använda även här. Syftet med vårt arbete här i Burma är att ju att ge metoder som kan skapa en högre elevdelaktighet, vilket en Mind map bjuder in till.

Vi valde att introducera Mind mapping genom att visa hur man kan samla sina deltagares olika erfarenheter/förkunskaper, av ett ämne på ett enkelt sätt. I den här skaran av människor kändes det intressant för oss att samla in deras förkunskaper av landet Sverige. När frågan ställdes blev det väldigt tyst, ingen kände till något om landet. Då omformulerade vi frågan och bad dem istället att beskriva sina föreställningar om landet och hur de tror att det är i Sverige. Det gjorde det lättare för dem och efter varje nytt ”moln” som kom upp så spann de vidare på innehållet och kom på nya saker. Här ser vi ytterligare en fördel med Mind maps, att du, genom andras tankar, associerar till olika saker och kommer på nya.

Introduktion av Mind map.                                     Foto: Katja Westergren

Det räcker inte med att visa lärarna hur det går till att använda metoden utan de behöver även aktivt få prova på att skapa en Mind map och få syn på hur den kan användas på olika sätt. På bilden nedan håller vi en workshop i övningen ”Expert Puzzle” där lärarna samlas kring en diskussionsfråga som de sedan skapar en Mind map kring. Här används först metoden till att dokumentera diskussionen och sedan används den som ett underlag till en sammanfattning av det sagda, vilket då påvisar hur den kan användas som en strategi för att minnas vad som har diskuterats.

Lärarna får själva använda sig av Mind mapping för att få en förståelse för hur metoden kan användas.

Alltid efter en presentation av en ny metod får lärarna sedan tid till att diskutera hur de kan applicera metoden i sin egen undervisning.

Lämna en kommentar